maanantai 11. heinäkuuta 2011

Ulkomaille muuttavan muistilista

Itselleni on tullut ajankohtaiseksi miettiä, mitä kaikkea pitääkään muistaa ennen, kuin sitten viimein jättää Suomen. Monia asioita ei olisi edes luullut tarvitsevansa tehdä, joten tein listan muutamasta. Listani poikkeaa hieman muista, koska olen kuitenkin lähdössä vuodeksi_ kalustettuun_vuokrakämppään_opiskelijana_EU-maahan. 


1. Hammaslääkäriajan varaus. 


Vaikka hammaslääkärin laadulla tai muulla hygieenialla ei ole eroa. Tulee halvemmaksi (tahi ei) käydä hammaslääkärin tarkastuksessa Suomessa. Minäkin sain ajan  hammaslääkärin vähän vajaa kuukauden päähän (ruinasin ja selittelin tarpeeksi pitkään), joten ei kannata jättää tätä viimeiseksi.


2. Muuttoilmoitus.


Kaavakkeen täyttö Postissa tai maistraatissa. More info: http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/

3. Kela


Tukien esim. asumistukien saajien on ilmoitettava Kelalle olosuhteiden muuttumisesta. Lisäksi jopa tilapäisestä ulkomailla asumisesta pitää ilmoitaa Kelalle samoin, kuin Suomeen paluusta.
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007100618HS?openDocument


4. Piskit ja mirrit


Jos karvakamu lähtee mukaan matkaan, kannattaa fiksata kaikki paperit ja rokotukset jne. ennen... niistä voi tulla vääntöä tullissa. 
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/

5. Pakkaaminen


Pakkaa vain tarvittava mukaan, turhan roskan voit myydä, kierrättää tahi heittää pois. Tietysti riippuu mitä pakkaat mukaasi siitä, oletko muuttamassa vakituisesti ulkomaille vai tietyksi ajaksi. Rehut annat sukulaisille ja naapureille.


6. Millä pois Suomesta?


Mietit ajoissa millä ja milloin muutat pois. Kaverin pakuun saa hyvin yksiön/kaksion tavarat. Jos muuttosi tapahtuu extemporella otat halvimman lennon Ryanairilta ja otat mukaan vain sen, minkä matkustamoon saa tuoda. Omalla kohdallani matka tapahtuu lentokoneella Liettuaan ja tavara tulee perässä pakulla. Samalla mieti mitä teet autollesi/mopollesi/veneellesi/...? Ota myös selvää ajoneuvosi paperihässäköistä.
http://lmgtfy.com/?q=auto+ulkomaille+muuttaessa

7. Kieli? Kulttuuri? Tavat?


Tunnetko kulttuurin? Entä etikettisäännöt? Onko paikallinen kieli sinulle tuttu? Kieltä oppii pakosta, mutta helpointa sinun, hermojesi ja turvallisuutesi takia on tuntea kohdemaasi kielestä edes jotain.
Englantia puhutaan (ainakin kohtalaisesti) lähes kaikkialla, joten perussanasto olisi hyvä tuntea. Oli kohdemaasi kieli vaikka Nicaragualainen viittomakieli, on sinun hyvä osata vähintäänkin numerot mieluiten yhdestä sataan (+ tuhat, kaksituhatta, miljoona jne.), kylläei ja apua. Lisäksi on hyvä tietää muutamia yleisimpiä lauseita ja kysymyssanat (mitä, missä, milloin, kuinka paljon, kuinka monta, mitä kello on? etc.). 
Samat säännöt käyvät myös Kanarian matkoilla tai Amerikan road tripillä. Tärkeimpiin asioihin (esim. vuokrasopimuksen laatimiseen) palkkaa tulkki, jos kielitaitosi ei siihen riitä. Kulttuurishokin välttämiseksi: googleta. Kysy. Tiedä. Tunne. 
Jos sinulla on jo ennestään kontakteja kohdemaan paikallisiin tai vaikka ulkosuomalaisiin siellä, ota yhteyttä heihin. Luultavasti/toivottavasti he lupaavat auttaa sopeutumaan ja saamaan arjesta kiinni. Lisäksi heiltä voi kysyä jos jokin mietityttää. Samallaa käytä härskisti avuksesi tuttujesi kavereiden kavereita, jotka tuntevat jonkun kohdemaastasi. Maailma on pieni ja on paljon mukavampi mennä vieraaseen maahan, kun jo tunnet jonkun sieltä.


Lykka till! 


Tämä on vain lyhyt muistilista, (eikä kata kaikkea!) mitä valmisteluja sinun tulee tehdä!





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se hampilääkäröinti kannattaa siirtää Suomesta Liettuaan, ellei tarvitse sitten tehdä jotain oikein erikoista. Liettuassa yksityiset hammasklinikat ovat hyvätasoisia eikä hinnalla pilattuaja verrattaessa Suomen yksityisiin praktiikoihin

Susanna kirjoitti...

Totta, jos on muuttamassa Liettuaan, saa hyvätasoista hoitoa sielläkin ja varmasti halvempaan hintaan. Suomessa saa minun ikäiseni rutiinitarkastuksen ilmaiseksi ja kielimuurikaan ei tule vastaan, joten miksi ei Suomessa? :) Haluan myös huomauttaa, että postaukseni ei koske pelkästään Liettuaa.